(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Výborná povidla
Potřebné ingredience
1 kg švestek /třešní, meruněk.../ , 18 dkg krupicového cukru, 2 lžíce octa, špetka skořice
Postup přípravy
Většinou to dělám z dvojité dávky.
Ovoce dáme na plech /větší kusy ovoce pokrájím/ posypeme cukrem, zalijeme octem a přidáme skořici, trošku promícháme a necháme do druhého dne odstát. /já to nechávám v troubě aspoň se mi to v té naší malé kuchyňce nemotá pod rukama/
Druhý den sušíme, ve středu trouby, při 180 stupních 1a 1/2 až 2 hodiny /já suším 2 hodiny/, troubu vypneme.
POZOR NEMÍCHAT!!!!!!!
A další den dosušíme opět při 180 stupních 1 hodinu tak, abysme vysušili vodu.
Potom tu hmotu přendám do hrnce a rozmixuju, nandám do skleniček a steriluju 20-30minut.
Někdy, když je ovoce hodně šťavnaté jsou povidla řidší, ale opravdu výborná.
Dávám na buchtu i do koláčků a hlavně při větším návalu sezóního ovoce je to docela bez práce!
Ovoce dáme na plech /větší kusy ovoce pokrájím/ posypeme cukrem, zalijeme octem a přidáme skořici, trošku promícháme a necháme do druhého dne odstát. /já to nechávám v troubě aspoň se mi to v té naší malé kuchyňce nemotá pod rukama/
Druhý den sušíme, ve středu trouby, při 180 stupních 1a 1/2 až 2 hodiny /já suším 2 hodiny/, troubu vypneme.
POZOR NEMÍCHAT!!!!!!!
A další den dosušíme opět při 180 stupních 1 hodinu tak, abysme vysušili vodu.
Potom tu hmotu přendám do hrnce a rozmixuju, nandám do skleniček a steriluju 20-30minut.
Někdy, když je ovoce hodně šťavnaté jsou povidla řidší, ale opravdu výborná.
Dávám na buchtu i do koláčků a hlavně při větším návalu sezóního ovoce je to docela bez práce!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hrusticka84
(upraveno)
15. 9. 2011, 12:29
Ted´jsem je dávala do skleniček jsou super mohli by i konkurovat babiččinejm povidlům
zobanda
(upraveno)
5. 8. 2009, 9:09
Právě jsem dosušila (den druhý) , vypadají zatím opravdu výborně, zítra to dodělám, myslím, že budou skvělá!
provalili
(upraveno)
18. 8. 2008, 21:44
Dobrý večer. Zrovna mám za sebou první část přípravy Vašich povidel a hrozně se těším, co z toho bude. Zajímalo by mě, jestli ta povidla potom nevytékají z buchet a jestli jsou trochu podobná těm obchodovým. Hrozně mi totiž chutnají např. ty od Hamé a taky se s nima dobře pracuje.
andrusa8
(upraveno)
20. 8. 2008, 21:30
@provalili
Já je dělám už třetím rokem a zatím mi nevytekla, ale bývají řidší, když jsou švestky hodně šťavnaté.....................ale jsou potom fakt výborná. Napište jak Vám chutnala.
provalili
(upraveno)
27. 8. 2008, 14:54
@andrusa8
Dobrý den. Tak jsem je udělala už z několika dávek. Jsou naprosto úúúžasná. Jedna dávka se mi podařila docela tuhá. Nevšimla jsem si, že mi malá trochu otočila teplotou a to poslední sušení bylo asi 20 min při vyšší teplotě. Příště to zkusím udělat celé na víc stupňů. Díky moc za skvělý recept!! markéta
JANA308
(upraveno)
18. 8. 2008, 19:17
hezký podvečer, dnes jsem dodělala Vaše povidla ze švestek,jsou bezva . ale chtěla jsem se zeptat,zda by šly udělat i z rynglí?
JANA308
(upraveno)
19. 8. 2008, 15:23
@JANA308
tak jsem to riskla ,jen jsem dala míň curku a vůbec skořici. A zatím supr.
andrusa8
(upraveno)
20. 8. 2008, 21:25
@JANA308
Dobrý večer. Z rynglí jsem to nezkoušela, ale dělala jsem to na stejný způsob z třešní /letos jich byl přebytek/ a z meruňek a byla fakt super. Vidím, že než jsem se sem dostala, že jste to zkusila a neprohloupila jste. Jsem ráda, že se Vám povidla povedla a hlavně, že chutnají.
raskynka
(upraveno)
16. 8. 2008, 18:34
ahojky asi hodne hloupa otazka,ale povidla a nic podobneho jsem nikdy nedelala,jakym zpusobem mam sterilovat.diky
andrusa8
(upraveno)
20. 8. 2008, 21:28
@raskynka
Nemám zavařovací hrnec, takže ..........pořádně utáhnout víčka a buď vzít větší hrnec s trochou vody a na mírném plameni nechat tak 30minut probublávat. Pozor ať se Vám voda nevyvaří. A nebo do trouby /elektrické/ na plech /když je víc skleniček/ taky dát vodu a troubu na 80 stupňů 45-60 minut. Po vyndání přendat na utěrku víčkem dolů a druhý den už dávám jen do špajzu. Zatím mi vždycky víčka držela.
babka46
(upraveno)
25. 7. 2008, 15:24
dobry den.... chcela som sa opytat, ci treba dvierka na trube zatvorit.... ja mam ale obycajnu elektricku,nie teplovzducsnu, nevadi to?
andrusa8
(upraveno)
25. 7. 2008, 20:11
@babka46
Ahoj. Jasně dvířka zavřít a vůbec se toho neboj, já mám taky elektrickou troubu. Usuší se to úplně krásně. A nádherně to voní.
Zdenikv
(upraveno)
25. 7. 2008, 14:55
Na švestky už cukr nedávám, ale dělám to stejně.
beruškaveruška
(upraveno)
25. 7. 2008, 10:54
myslím si že by to šlo dělám i povidla z hrušek Verča
sarka01
(upraveno)
25. 7. 2008, 10:02
Dobrý den, šlo by to i s jablky? Díky Šárka
andrusa8
(upraveno)
25. 7. 2008, 20:13
@sarka01
Ahoj. S jablky a hruškami jsem to nezkoušela, ale kilo jablek není zase tolik tak si myslím, že za zkoušku nic nedáš. Jen nevím jestli i se slupkou.